top of page

Napušteni psi i mačke veliki su problem našeg grada i naše okoline. Iako za napuštene pse imamo sklonište u udruzi "Spas", za mačke trenutačno nemamo nikakvo adekvatno

sklonište. O broju napuštenih ljubimaca veliku ulogu imaju neodgovorni vlasnici koje svoje ljubimce ne steriliziraju/kastriraju pa se stvara neželjeno potomstvo. Poseban problem nastaje netom prije godišnjih odmora kada se povećava broj napuštenih ljubimaca.

Proveli smo intervju sa gđo. Gott iz udruge "Životni zov", Veterinarskom stanicom Varaždin i klinikom "Vita", te gđo. Foder koja se brine za školskog mačka ali je i sama udomiteljica i svi su se oni složili da su edukacija, sterilizacija/kastracija i mikročipiranje pasa jako važni za stvaranje boljeg i ljepšeg društva.

 

Intervju sa gđo. Gott (udruga "Životni zov")

“Cilj i ono što je bitno je što više građana aktivirati i osvijestiti da shvate da treba sterilizirati/kastrirati mačke koje imaju za ljubimce, jer najlakše je imati mačku i ne sterilizirati ju, a ona može svake godine imati veliko leglo, gdje se događa da tada ti mačići završe na cesti ili gore.”

 

Veterinarska stanica Varaždin i Klinika "Vita" VETERINARSKA AMBULANTA PRIVATNE PRAKSE ZA MALE ŽIVOTINJE

- smatraju da bi trebalo uvesti obavezno označavanje mikročipom svih životinja jer je u Hrvatskoj obavezno samo mikročipiranje pasa, obaveznu kastracija/sterilizacija svih životinja koje nemaju dozvolu za uzgoj, obavezno cijepljenje i kontrola cijepljenja i držanja pasa preko komunalnih redara koji će provjeriti jesu li su na povodcu u šetnji, jesu li obilježeni mikročipom, u kakvim se uvjetima drže na dvorištu i sl., te edukaciju od malih nogu o odgovornom ponašanju prema ljubimcima


bottom of page